Tuesday, 28 May 2013

Petua Memutihkan Muka




Terdapat banyak cara untuk memutihkan muku selain menggunakan cream atau produk. Fatin lebih suka putihkan muka menggunakan petua. So, Let's start!

 Cara 1: Memutihkan muka dengan gula

Basuh dan bersihkan muka dengan air bersih.
Lapkan muka dengan tisu basah (kalau ada) atau tuala lembut yang bersih
Campurkan 1 sudu gula pasir ataupun gula perang dengan pencuci muka yang anda pakai.
Sapukan campuran tersebut ke muka anda secara lembut dan perlahan.
Sambil menyapu, urut muka anda secara membula sekitar 5-10 minit
Lepas tu, biarkan ia selama 10 minit
Seterusnya, bilas muka untuk menghilangkan sisa campuran tadi.
Akhir sekali, bilas muka anda buat kali kedua dengan air sejuk untuk menutup liang pori yang terbuka.
Ambil seketul ais dan sapukan ke muka anda untuk menutup liang pori dengan lebih berkesan (jika mahu)

 Cara 2: Memutihkan muka dengan beras

Ambil segenggam beras, tumbuk dan tambahkan air
Kemudian sapukan ke muka sebelum masuk tidur

 Cara 3: Memutihkan muka dengan beras pulut

Rendam beras pulut sehingga lembut, kemudian tumbuk sehingga lumat
Sebelum mandi, lumurkan seluruh muka dengan beras yang ditumbuk
Biarkan lumuran separuh kering dan sental kulit anda perlahan-lahan
Bilas muka anda dengan air mandian. Amalkannya sekerap yang mungkin
Untuk hasil yang terbaik, amalkan 2 kali seminggu. 

 Cara 4: Memutihkan muka dengan timun

Isi timun diparut atau dihancurkan.
Campurkan isi timun tadi dengan air perahan limau
Sapukan ke muka. Tunggu sehingga kering.
Akhir sekali, bilas dengan air bersih atau air suam

 Cara 5: Memutihkan muka dengan lobak merah

Parut lobak merah
Campurkan sedikit kuning telur dan jus limau nipis sehingga sebati
Sapukan ke seluruh muka dan leher. Biarkan kering.
Seterusnya, bilas dengan air bersih atau air suam
Amalkan tiga kali seminggu

 Cara 6: Memutihkan muka dengan limau nipis (paling MUDAH)

Belah limau nipis menjadi dua
Gosokkan ke muka dan badan


Kepada korang yang malas nak buat petua ni. fatin cadangkan korang pakai la produk pencerah kulit. Tapi fatin tak jamin la ada bahan kimia ke tak. But fatin tengok produk 'Safi Balqis' berkesan sebab kawan baik fatin guna produk tu. Sekarang ni, wajah dia putih gila!! Lawa kot dia 

Produk Safi Balqis




13 comments:

Tia Fatihah said...

saya pun guna safi balqis. hehe. memang putih kot :D

Hana Ifah said...

Berape kali kene buat dalam sehari/seminggu cara memutihkan kulit dengan gula

Firdaus Malek said...
This comment has been removed by the author.
Firdaus Malek said...

untuk lelaki boleh kerr

Alia Afiqah said...

Terima kasih untuk tips tersebut♥

Anonymous said...

safi balqis x de kesan pon..nyampah LA..but habits duit jer

Sarah Tanjung said...

kalau guna safi fair beauty sama jugak je ngan safi balqis?? dah naik benci bila org ckp saya ni hitam

Nur Afizah said...

Gile ke ape gune gula???Nnti mlm2 semut hinggap kt muka 😂

Anonymous said...

Saya guna safi balqis x putih pon.. sedih la org slalu ckp saya hitam.. petua pon semua dah buat tapi x menjadi.. ada cara lain x? Plis sgt sesapa tlg reply

Tun Ashikin Addin said...

Utk putih satu badan. Boleh cuba secret skin white kawaii. Whatsapp 01121224469 utk details lanjut

newbeginning Ricky said...

Hi! :)

Amira Zura said...

Sayang kan teman wanita anda?. Mahukan teman wanita anda mempunyai bentuk badan menawan?. Payudara besar dan anjal. Punggung yang gebu dan montok?. Jangan bertangguh lagi. Hubungi kami. Layari web kami untuk info. kami sedia membantu.

[KETAHUI LEBIH LANJUT BAGAIMANA BESARKAN PAYUDARA ANDA]

Z'aqueno Skin said...

PERHATIAN!!!!! PERHATIAN!!!!!!!
nak kulit GLOWING dan PUTIH GEBU seluruh badan?
nak jadi yang paling MENAWAN di kalangan kawan dan rakan sekerja?
nak produk yang JANJI BERKESAN tanpa kesan sampingan?

cubalah zettawhite whitening kapsul dari Taiwan!!
inilah rahsia kulit artis Taiwan begitu putih dan cerah!!!
inilah peluang anda memiliki kulit yang serupa artis!!

Mengapa zettawhite?
<3 capros dari Phyllanthus emblica (US whitening Patent 6124268、6290996、6235721、6362167、6649150、8206757、EP 1465589 B1) : sudah ada research paper mengesah ia ada whitening effect . Memutihkan badan dengan mengurangkan melanin
<3 revasterol: anti-penuaan
<3 ceramide: membaiki cell, mengurangkan flek hitam, melembapkan kulit
<3 l-cysteine:mengambil tempat dlm proses pembentukan l-glutathione. Ia juga mengurangkan jeragat, pigmentasi
<3 coq10 (US7910340、DE60225478、EP1466983、RU2298035、AU2002357526、CA2471763、JP5074287、CN100523205、I349039 skin patent): dari kilang kanebo, japan yang adalah kilang penghasilan coq10 terbesar di dunia dan mempunyai pengalaman dlm hasilan coq10 selama 40 tahun yang menghasil 100% natural coq10, bukan sintetik. Sudah ada research ia dpt mengurangkan kedut.
<3 bioperine (US Patent 5536506 ; 5744161; 5972382 ; 6054585;、JP3953513、CA224746,EP0810868): meninggikan absorption semua content lain, biar semua yang dimakan berefektif & X dibazir!!
nak order?
pm page: https://www.facebook.com/Zaqueno-Skin-1698193270483766/?ref=bookmarks
>> direct link ke pm: https://www.facebook.com/messages/1698193270483766/
atau whatsapp 010-840 9080
>>direct link ke whatsapp: https://api.whatsapp.com/send?phone=60108409080
atau wechat: zaqueno

© Copyright 2012 | ALL Right Reserved to Fatin Comel